Президентът Румен Радев няма да присъства на клетвата на новоизбраните съдии

...
Президентът Румен Радев няма да присъства на клетвата на новоизбраните съдии
Коментари Харесай

Радев отказа да присъства на клетвата на новите съдии в КС

Президентът Румен Радев няма да участва на клетвата на новоизбраните съдии в Конституционния съд, оповестиха от администрацията на президента.

Полагането на клетва за съблюдаване на Конституцията на фона на сериозните подозрения за нейното нарушение е несъстоятелно, е позицията на президента. Държавният глава не приема думите да опонират на дейностите, а церемониите да заменят правилата, показват от институцията.

По-рано президентът настоя клетвата на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков да бъде отсрочена. Румен Радев сезира Конституционен съд за избора на новите съдии  на 23 януари. В претекстовете си Румен Радев уточни, че правилата на неприкритост, бистрота, гласност и аргументираност са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните разисквания и процедури, целящи легитимирането на предварителна сделка сред ръководещите политически сили.

Ден по-късно и депутатите от „ Възраждане “, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия внесоха обща тъжба до Конституционен съд против избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии от квотата на Народното събрание. В претекстовете си те оспорват както избора, по този начин и записания в решенията на Народното събрание период от 9 години, за който биват определени съдиите. Според вносителите мандатът опонира на решение на Конституционен съд, според което новоизбраните съдии би трябвало да довършват към този момент почналия преди две години мандат.

Съдът образува каузи и по двете тъжби, само че към момента не се е произнесъл.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР